Cosplay

Mitä olisikaan Popcult Helsinki ilman cosplayta? Ohjelmasta löytyy jälleen erilaisia cosplaykilpailuja, joihin voi ottaa osaa joko ihan itse osallistumalla kilpailuun tai tulemalla katsomaan kilpailuja! Kisoihin osallistuville on perinteisesti luvassa hieno kokemus, sekä sijoittuneille mitalipalkinnot, joiden saajista päättävät tuomarit. Kilpailuissa ei ole lähdemaarajoituksia.

Valokuva
Mira Strengell

Valitettavasti cosplaykilpailijat eivät ole oikeutettuja ilmaislippuihin, joten heitä neuvotaan siis ostamaan liput lippukaupasta hyvissä ajoin.

Pukukilpailu

Popcult Helsinki tarjoaa jälleen klassisemman pukukilpailun, jossa kilpailijat esituomaroidaan ja jossa he pääsevät esittelemään pukujansa poseeraamalla lavalla yleisön edessä.

Kilpailuun otetaan kaiken tasoisia kädentaitajia, ja siihen osallistutaan itse tehdyllä puvulla, jonka on oltava julkaistusta lähdemateriaalista. Lähdemaarajoitusta ei ole. Kilpailijat osallistuvat kilpailuun yksilöinä tai pareina. Tuomareita varten on toimitettava mahdollisimman selkeät ja hyvät referenssit kilpailupuvusta. Tuomarointi painottuu siis kädentaitoihin.

Pukukisa on nyt täynnä. Kiitos kaikille ilmoittautuneille!

Pukudesignkilpailu

Designkilpailu kerää yhteen innovatiiviset fanit ja harrastajat, sillä designpuvut tehdään ja suunnitellaan ihan itse! Lähderajoituksia ei ole, eli puku voi olla kirjasta, radiosta, elokuvasta, pelistä, linnusta, merenpohjasta… mistä tahansa!

Kilpailijan/kilpailijoiden on vain pidettävä huolta, että heidän pukunsa ovat henkilökohtaisesti suunniteltuja ja niistä myös toimitetaan referenssikuva, sekä etukäteissuunnitelma, jonka pohjalta pukua on lähdetty toteuttamaan. Kilpailuun saa osallistua yksin, parina tai korkeintaan viiden (5) hengen ryhmässä.

Tuttuun tapaan viime kerrasta, designkisaajille annetaan mahdollisuus esitellä pukuaan alle minuutin (1:00) pituisella esityksellä. Esityksen painotus tuomaroinnissa on vähäinen. Esitys voi olla hyvinkin yksinkertainen, esimerkiksi poseerausta sopivan musiikin mukaan, tai vähän villimpikin. Kilpailijoiden on hyvä huomioida esitystä suunniteltaessa lavan koko, sekä salin valotarjonta. Lisätietoa saa udella cosplayvastaavalta! Huom! Fanart-puvut ovat tervetulleita, jos alkuperäisen teoksen artistilta on kysytty lupa sekä puvun tekemiseen, että kilpailuun osallistumiseen ja hänen on mahdollista osallistua tuomarointiin, tai tehdä oma kirjallinen kommentti designistaan tuomareita varten.

Kilpailuiden tarkemmat säännöt löytyvät täältä!

Jos herää kysymyksiä tai jokin on epäselvää, lähettäkää ihmeessä cosplayvastaavalle sähköpostia! Kysymykset yms. siis osoitteeseen: [email protected]

Pukudesignkisa on nyt täynnä. Kiitos kaikille ilmoittautuneille!

CMV -kilpailu

CMV- eli cosplaymusiikkivideokilpailu on avoinna jokaiselle cosplayaajalle, kuvaajalle ja editoijalle. Kyseisessä kilpailussa tuomaristo arvostelee teknillisesti ja tarinallisesti parhaat musiikkivideot, jotka cosplayaaja/cosplayaajat tekee/tekevät yhdessä kuvaajan, eli tiiminsä, kanssa. Tämän lisäksi yleisö pääsee äänestämään suosikkivideotaan tapahtumassa. Lähdemaarajoituksia ei ole, joten videon saa luoda mistä tahansa sarjasta, kirjasta, elokuvasta yms. kunhan hahmot ovat tunnistettavissa.

Mikäli videoita tulee hurja määrä, suoritetaan esikarsinta ennen tapahtumaa. Tässä tapauksessa finaalivideot näytetään ja voittajat ilmoitetaan cosplaykisojen yhteydessä. Kilpailijoita ei vaadita paikalle tapahtumaan.

Vaatimukset

 • Videon tulee olla ajallisesti vähintään 1 min ja enintään 4,5 minuuttia. Tähän aikaan ei lasketa krediittejä.
 • Videoissa on oltava alkutekstit, joista ilmenee videon nimi, sekä tekijän nimi/tekijöiden nimet
 • Kuvaajalla on oltava luvat niin henkilöiden, kuten paikkojen kuvaamisesta, mikäli kuvaus on tapahtunut tilanteessa, jossa tällaiset vaaditaan
 • Video ei ole saanut sijoittua aikaisemmissa CMV-kisoissa
 • Video ei ole saanut esiintyä internetissä ennen kilpailua
 • Videon ja sen materiaalin on oltava osallistujan/osallistujien kuvaamia ja editoimia Videossa on oltava äänisisällöllisesti vähintään 90% musiikkia, krediittejä ei lasketa tähän
 • Mahdollinen K-18 materiaali saatetaan karsia tuomariston/cosplayvastaavan toimesta
 • Video on hyvä kuvata parhailla mahdollisilla asetuksilla

Tekniset vaatimukset

 • Videon resoluution on oltava jokin seuraavista:
  • 960 x 720
  • 1280 x 720
  • 1440 x 1080
  • 1920 x 1080
 • Frameraten on oltava vähintään 23.976 ja korkeintaan 60 ruutua sekunnissa
 • Videon lopullisen tiedostomuodon/koodekin on oltava jokin seuraavista:
  • H.264 (MPEG-4 AVC)
  • DivX/Xvid (MPEG-4 ASP)
  • WMV (Windows Media Video)

Videot on ladattava jollekin palvelimelle (esim. Dropbox tai Google Drive) ja linkit latauksiin lähetetään sähköisesti osoitteeseen: [email protected]

Ilmoittautuminen CMV-kilpailuun on nyt kiinni. Kiitos kaikille videon lähettäneille!

Kävijöiden pukuhuoneet

Popcult Helsingissä on koko tapahtuman ajan auki olevat pukuhuoneet. Nämä löytyvät toisesta kerroksesta Fennia II-salia vastapäätä. Pukuhuoneet vetävät kerrallaan noin 20 ihmistä, mutta niitä on kaksi: naiset ja unisex.

Pukkarista löytyy cosplaypakkeja täynnä kaikkea tarpeellista korjailutavaraa. Kaikki tavarat ovat tapahtuman kävijöiden ja työntekijöiden vapaassa käytössä, mutta muistathan palauttaa kaiken siististi paikalleen niitä käytettyäsi! Pukuhuoneessa on myös erityislupa tuprutella hiuslakkaa. Valokuvaaminen pukuhuoneessa on ehdottomasti kiellettyä.

Cosplaykilpailuihin osallistujille on backstagella oma pukuhuone.