Ohjelma

Yhteistyössä
Valokuva
Santtu Pajukanta

Tule kokemaan intohimoisten harrastajien ja alan ammattilaisten analyysia popkulttuurin ilmiöistä luennoilla ja kunniavierasohjelmissa, osallistu työpajoihin ja peliohjelmaan, ja koe vaikuttavaa cosplay- sekä konserttiohjelmaa!

Tapahtumasta löydät myös koko viikonlopun auki olevan kirpputorin, jossa kävijät voivat myydä ja ostaa fanituotteita, kuten pelejä, pehmoleluja, vaatteita, elokuvia ja kirjoja.

Poimintoja ohjelmasta

Lopullinen ohjelmakartta julkaistaan kevään aikana. Tässä kuitenkin muutama ohjelma, jotka olemme julkaisseet ennakkoon:

Kunniavieraat: Rosi Kämpe ja Antti Pääkkönen

Rosi Kämpe on ensimmäinen suomalainen Marvelin palkkaama piirtäjä, jonka kynästä syntyy Jason Latourin ja Robbi Rodriquezin kehittämän Spider-Gwen. Sarjan parissa hän työskentelee täyspäiväisesti kotoaan Helsingistä käsin. Kämpellä on myös oma nettisarjakuva Unknown Lands. Popcultissa Kämpe kertoo, millaista työskentely Marvelin huipputekijöiden kanssa on, ja kuinka hän alun perin sai työnsä Lontoon Super Comic Conissa. Lue lisää Kämpen ohjelmasta täältä.

Pääkkönen on monille tuttu nostalgisista animaatiosarjoista ja Disney-elokuvista. Rooliensa kirjon ja äänensä puolesta Pääkköstä voisi tituleerata Suomen tunnetuimmaksi ääninäyttelijäksi. Äänirooliensa lisäksi Pääkkönen tunnetaan myös muun muassa Kansallisteatterin lavalta, jossa hänet on nähty lähes kuudessakymmenessä roolissa. Popcultissa Pääkkönen kertoo monipuolisesta urastaan ääninäyttelijänä sekä sen, millaista työskentely Kansallisteatterissa on. Lisätietoja Pääkkösen ohjelmasta löydät täältä.

Äijäakatemia — Analyysi Boku No Hero Academian Mieskuvauksesta

Aarni “Ruusuvaakalintu” Rantamäki

Millaista sukupuolityypittelyä miessukupuoli saa rapakon takaisessa animaatiossa osakseen? Miten japanilaisen populaarikulttuurin esittämä malli miehestä ja miehen vartalosta, käytöksestä tai asemasta kestää arviointia? Miten sarjan genre voi vaikuttaa mieskuvaukseen? Äijäakatemiassa yksi nousee puhujankorokkeelle kaikkien puolesta ja yrittää löytää vastauksia — tai yhä parempia kysymyksiä.

Boku no Hero Academia on uusimpia suuria nimiä nuorille pojille markkinoidussa shonen-genressä. Luento kysyy, antaako se terveitä vai kyseenalaisia esimerkkejä miehuudesta. Millainen maskuliininen esikuva päähenkilön mentori All Might sarjan maailmassa on? Entä mitä päähenkilö Midoriyan ja vihan piiskaaman Bakugon suhde kertoo toksisesta maskuliinisuudesta? Keskeisten mieshahmojen ja hahmosuhteiden analyysin kautta tarkastellaan erilaisia miehuuden osa-alueita ja pohditaan, missä määrin sarja myötäilee yhteiskunnallisia normeja ja genrensä perinteitä, ja miltä osin kritisoi tai vastustaa niitä. Hahmojen lisäksi arvioidaan lyhyesti sarjan futuristisen yhteiskunnan rakenteita ja sukupuolipolitiikkaa, sekä liitetään sarjasta löytyviä ilmiöitä esim. Japanin kulttuurisiin traditioihin ja työelämään.

Harry Potter -elokuvat vs. -kirjat

Chris Kaukonummi

Mitä Harry Potter -elokuvat tekivät huonosti? Voiko niissä olla jotain hyvääkin verrattuna kirjoihin? Luento käy läpi elokuvien molemmat puolet ja miettii, mitä olisi voinut tehdä toisin.

Who is right? – The Splendor of Religions in Dragon Age

Lydia “Lycaface” Mccarthy and Hanna “Brownieu” Uutaniemi.

The Dragon Age universe presents us many complex religions and ideologies. The Chantry of Andraste has the most power and followers in Thedas, however the Dalish elves firmly believe in their own gods, the dwarves have a connection ‘to the Stone’ and Qunari follow the strict principles of the Qun. Additionally let us not forget alternative views such as Mage rights! During our panel we will delve into these ideologies, present some outcast views and hope to present which faith is right. Maker preserve us! Or not?

Disneyn naishahmot - pelastettavia neitoja vai urheita sankaritaria

Hanna Saarimaa

Kaikki varmasti tuntevat Disneyn ikoniset prinsessat sekä kiinnostavat naishahmot. Nämä ovatkin viihdyttäneet meitä jo monen vuosikymmenen ja sukupolven ajan. Disneyn prinsessojen ja sankaritarien status on muuttunut paljon sitten Lumikin, mutta heitä on edelleen syytelty passiivisiksi ja avuttomiksi hahmoiksi, joiden kuuluu tulla prinssi Urhean pelastamaksi. Onko asia todella näin? Ovatko Disneyn-elokuvien kaikki naishahmot todella samasta muotista tehtyjä avuttomia neitoja? No, nyt aika ottaa siitä selvää! Tällä luennolla analysoin muutamia Disneyn naishahmoja ja pohdin, ovatko nämä todella vain pelastettavaksi tarkoitettuja neitoja vai oman tarinansa urheita sankaritaria.

Star Wars Prequels - Tietystä Näkökulmasta

Marko Göös

Star Wars Episodit I - III eivät saaneet hyvää vastaanottoa, Etenkin Pimeän Uhka on nykyään jo suoranainen tabu josta ei vain puhuta mitään hyvää, sillä muuten on maailmankirjat sekaisin! En kuitenkaan usko että episodit I - III ansaitsevat näin rankkaa kohtelua, sillä niissä piilee mahtava tarina jota moni ei ole välttämättä edes huomannut. Tule kuuntelemaan, kun tarjoan teille uudenlaisen näkökannan Episodeihin I - III, ja kerron miksi mielestäni näiden elokuvien tulisi saada enemmän positiivista palautetta kuin ne saavat!

Queer-historia ja Star Trek

Gridcosplay ja Tiirabird Cosplay

Vasta 2010-luvulla Star Trek -canonissa nähtiin ensimmäiset avoimesti queer-yhteisöön kuuluvat hahmot. Miksi vasta silloin? Valtamedian sisältöön vaikuttivat alkuperäisen Star Trekin tuotannon aikana suurelta osin tiukka lainsäädäntö ja vallitseva ahdasmielinen asenneilmapiiri. Tule kuulemaan kuinka nämä rajoitteet vaikuttivat käytännössä alkuperäisen Star Trek -sarjan hahmoihin ja sarjan silloisen tulevaisuuden kannalta erittäin tärkeään fandom-toimintaan.

Aloittelijan opas Big Finishin Doctor Who -kuunnelmiin

Venla-Maria Uutela ja Piko Seger

Jäikö viimeiset 37 kautta Doctor Whota lyhyeksi? Kaipaatko selityksiä juoniaukoille, vanhojen kumppaneiden uusia seikkailuja ja tuoreita näkökulmia tuttuihin Tohtoreihin? Meillä on ratkaisu: Doctor Who -kuunnelmat! Puhuvia pingviinejä, Ajan Herra -politiikkaa ja seikkailuja rakastettujen kumppanien kanssa: Big Finish on tuottanut Doctor Who -kuunnelmia alkuperäisnäyttelijöillä kahdenkymmenen vuoden ajan. Tervetuloa mukaan pikaiselle visiitille kuunnelmien maailmaan.

Yhteistyössä