Mikä on Popcult?

Valokuva
Mikael Peltomaa

Nimensä mukaisesti Popcult Helsinki on helsinkiläinen popkulttuuriin keskittyvä con-tapahtuma. Con on lyhenne englannin kielen sanasta convention, suomeksi kokoontuminen. Popcultin tapahtumat toimivat kohtaamispaikkana innokkaille popkulttuurin harrastajille ja kulttuurialan tekijöille, aina näyttelijöistä ja kirjailijoista ohjaajiin ja pelisuunnittelijoihin. Tapahtuma on avoin kaikille taustaan katsomatta.

Fandom-harrastus, eli mm. tv-sarjojen, pelien ja elokuvien fanitus, on tärkeä osa Popcultin tapahtumia. Popkulttuurin harrastaminen ja fanitus näkyy monella tavalla: cosplayssa, luennoilla, kunniavierasohjelmissa, taidekujalla, myyntisalissa ja ennen kaikkea hyvänä tapahtumafiiliksenä. Korkeatasoista ohjelmaa tarjoilevat sekä omistautuneet harrastajat että kulttuurialan ammattitekijät. Mukana on luentojen ja työpajojen lisäksi konsertteja, peliohjelmaa, kirpputori ja cosplaykilpailuja.

Cosplay eli costume play on Popcultissa ja muissa con-tapahtumissa näkyvässä osassa. Cosplaylla tarkoitetaan miksi tahansa popkulttuurin lähteestä peräisin olevaksi hahmoksi pukeutumista. Pukukoodi tapahtumiin on kuitenkin täysin vapaa.

Popcult-tapahtumia on tuottanut vuodesta 2015 asti voittoa tavoittelematon yhdistys Finnish Fandom Conventions ry. Tapahtumaperheeseen kuuluu Popcult Helsinki -viikonlopun lisäksi Popcult Day ja Popcult Nights. Day keskittyy päätapahtuman tyyliin popkulttuurin fanitukseen, ja se esittelee harrastuksen monia puolia ytimekkäänä yhden päivän pakettina. Popcult Nights tarjoilee täysi-ikäisille kävijöille bilemeininkiä peleistä ja tv-sarjoista tutun musiikin tahtiin.