Ohjelma

Valokuva
Santtu Pajukanta | Popcult Helsinki 2016

Popcult Daysta löydät monipuolisesti ohjelmaa animaatioista, scifistä, cosplaysta, peleistä, kirjallisuudesta, sarjakuvista, musiikista ja muista popkulttuurin ilmiöistä. Perinteisen puheohjelman lisäksi coni pitää sisällään keskustelupiirejä, visailuja sekä esityksiä.

Popcult Dayn keskiössä ovat fanit ja fanituksen eri muodot – joten tarjolla on laadukasta ohjelmaa fanittamisen tavoista laajalla skaalalla!

Tutustu tapahtuman tarkkaan aikatauluun, eli ohjelmakarttaan alapuolella.

 

Tiivistämön ohjelma

Kutsuvieras: Anni K.

klo 11:30 - 12:45

Oletko miettinyt millaista on tarinan luominen ja sarjakuvien viikottainen julkaisu jo vuosien ajan? Ohjelmassaan sarjakuvataiteilija Anni K. kertoo työstään nettisarjakuvien Transfusions ja The Witch Door parissa.

Kutsuvieras: Nopparotta

klo 12:30 - 13:15

Mistä aloittaa, kun iskee inspiraatio roolipelin vetämiseen ja mitä pitäisi huomioida, että pelit saa rullaamaan? "Ideasta peliksi"-tuokio on suunnattu kaikille roolipelaamisesta kiinnostuneille, aloitteleville pelinjohtajille ja sellaista suunnitteleville. Käymme yhdessä läpi vinkkejä pelinjohtamiseen ja roolipelaamiseen, sekä yritämme löytää vastauksia näihin liittyviin kysymyksiin. Tervetuloa kuuntelemaan ja jakamaan omiakin ideoita!

Merenneitoja näkyvissä!

klo 13:30 - 14:15

Mitä ihmettä, oikeita merenneitoja? Kyllä, luit aivan oikein! Suomen Merenneitoharrastajat ry rantautuu Popcultiin kertomaan conikansalle ihmeellisestä lajista nimeltä merenneitouinti tai kavereiden kesken merenneitoilu. Mukana menossa on Suomen ensimmäinen ammattimerenneito kertomassa saduntäytteisestä urastaan. Ohjelman aikana pääset myös itse tutustumaan miten voit aloittaa merenneitouinnin harrastuksen. Ohjelman jälkeen osallistujilla on mahdollisuus napata selfie ihka oikean merenneidon kanssa. Tule herättämään uteliaisuutesi ja sukella rohkeasti mukaan!

Cosplay Catwalk

klo 15:00 - 16:00

Popcult Dayssa nähdään matalan kynnyksen Cosplay Catwalk, jonne voi ilmoittautua yksin tai ryhmänä!

Cosplay Catwalk on rento tilaisuus esitellä omaa cosplaytaan yleisölle ilman kisaamisen painetta. Popcultin Cosplay Catwalkiin ovat tervetulleita hahmot mistä tahansa lähteistä, sekä myös originaalihahmot (OC), joista pystyy toimittamaan referenssikuvan!

Lue lisää Cosplay Catwalkista täältä!

Kuorokonsertti: Another Castle & Nanoreality

klo 17:00 - 18:00

Popcult Day -tapahtuma huipentuu kahden nörttikuoron yhteiskonserttiin!

Another Castle: Helsingin nörtein enimmäkseen naiskuoro Another Castle esittää neliäänisesti musiikkia tv-sarjoista, elokuvista ja peleistä. Kuoron ohjelmistossa on tällä hetkellä sulosäveliä esimerkiksi Studio Ghiblin animaatioelokuvista, Game of Thronesista, Star Warsista sekä monista muista nörttimäisistä lähteistä. Lisätietoa kuorosta löytyy osoitteesta anothercastle.fi

Nanoreality: Sekakuoro Unrealityn pienryhmä Nanoreality esittää menevän ja myös tunnelmallisen kokoelman musiikkia uusista ja vähän vanhemmista peleistä, elokuvista ja tv-sarjoista. Tule kuuntelemaan ja viihtymään!

Puheohjelma ja miitit

Puheohjelma- ja miittisalit löytyvät Esitystaiteen Keskuksesta, eli "Eskuksesta" aivan Tiivistämön vierestä.

Blackbeard the murdering bastards rebirth into gaydom: Gender, sexuality, violent crimes and Our Flag Means Death

Sali 2, klo 11:30 - 13:15

Janne

What did you think and feel about the fluctuating rebirth of the Blackbeard? Viewing himself as a monster, he attempts to become something new. But does the community allow it? With this wonderful interplay of masculinity and femininity, and the crime that created the Kraken as our starting point, come participate in a group discussion on the themes of gender, sexuality and violent crimes, through the medium of Our Flag Means Death.

Program is held primarily in English, but Finnish is also ok.

Star Wars -fanimiitti

Sali 2, klo 13:30 - 14:45

Petra "Pet" Venäläinen-Kuusela

Tervetuloa, olet sitten kasuaali tai hardcore Star Wars -fani tai ihan vaan muuten kiinnostunut aiheesta, jutellaan kokemuksista Tähtien Sodan parissa, käydään läpi suosikki asioita, puhutaan aiheesta muutenkin ja tutustutaan!

K-pop tietovisa

Sali 2, klo 16:30 - 17:15

kitkat & SaraElma

Tietovisa kaikille kpop-faneille! Ohjelmassa testataan tietämyksesi korealaisesta popmusiikista ja -kulttuurista tietovisan muodossa. Voittajalle luvassa pieni palkinto!

Kiusaaminen The Big Bang Theory -sarjassa

Sali 2, klo 17:30 - 18:15

Miro Jukka

The Big Bang Theory eli Suomessakin esitetty “Rillit huurussa” oli yhdysvaltojen suosituimpia sitcom -sarja esityksensä aikana. Nörttikulttuuri ja nörttinä kasvaminen on tärkeä osa sarjan juonta ja sarjassa puhutaan kiusaamisesta hyvin paljon kuitenkaan käsittelemättä sitä. Miten amerikkalainen yhteiskunta, valtasuhteet, väkivalta ja sosiaaliset suhteet näkyvät sarjan narratiivissa?

Who's that wonderful girl? — Katsaus Nanalanin maailmaan

Sali 3, klo 11:30 - 12:15

NNancy

Alun perin päiväkoti-ikäisille suunnattu, 1990-luvulla luotu nukkeohjelma Nanalan’ ponnahti Tiktok-sukupolven tietoisuuteen ja suursuosioon syksyllä 2023 memejen ja videoiden ansiosta. Yllätyssuosion myötä sarjan tekijät ovat kaivaneet nukkensa esiin kaapin perukoilta ja tuottavat uutta somesisältöä harva se päivä.

Mutta mikä ON Nanalan’ ja mihin sen suursuosio perustuu? Luennolla pureudutaan sarjaan, sen hahmoihin ja näiden välisiin ihmissuhteisiin. Miksi pikku Mona kärrätään mummolle joka ikinen päivä? Millainen kasvattaja mummo on? Onko Monalla isää? Kukkiiko mummon ja naapurin sedän välillä vuosisadan kuumin romanssi? Lasten ja perheiden kanssa työskentelevä luennoitsija ottaa asiasta selvää.

Pikkuponit ennen ystävyyden taikaa

Sali 3, klo 12:30 - 13:15

Malvien & Solja "Rime" Lamminen

My Little Pony: Friendship is Magic on monelle tuttu juttu, mutta My Little Pony -tuoteperhe syntyi jo 80-luvulla, kauan ennen modernia animaatiosarjaa. Mistä pikkuponien tarina siis lähti ja mitä juonenkäänteitä nähtiin, ennen kuin ystävyydestä tuli taikaa yli 20 vuotta myöhemmin?

It’s crazy, it’s party! — Euroviisu-spek­taak­ke­lien lyhyt oppimäärä

Sali 3, klo 13:30 - 14:45

Iitu “iitunes” Ahonen & Linda “Marinemaid” Kananoja

Tuulikoneet päälle! Tietänet Käärijän ikoniset eurolavat, Melovinin liekkipianot, Verka Serduchkan discopallotaivaan ja monet muut häikäisevän oudot euroviisushowt, joista olemme saaneet nauttia jo monen vuosikymmenen ajan. Tällä luennolla kaksi innokasta viisufania esittelee ja muistelee omia suosikkiesityksiään vuosien varrelta - unohtamatta pientä analyyttistä pohdintaa siitä, miten cosplayharrastaja voi Euroviisujen tähtipölystä ottaa oppia ja inspiraatiota harrastamiseen.

Luennolla ei käsitellä Israelin tai Venäjän esityksiä johtuen kyseisten maiden sotakonflikteista.

You either die a hero or… — fanituksen vaikutus arvoihin

Sali 3, klo 15:00 - 15:45

Iina Karasti & Noora "Noradriel" Karasti

Harry Potter -kirjat ovat opettaneet lukijoilleen solidaarisuutta, minkä takia monelle lukijalle oli järkytys, kun kirjojen kirjoittaja J.K. Rowling ryhtyi syytämään vihaa syrjittyä vähemmistöä kohtaan. Mitä arvoja lukija voi oppia teoksesta ja millaisia arvoja kirjoittaja on yrittänyt tekstillään välittää? Harry Potter, Nälkäpeli ja Good Omens, näiden teosten kautta käsittelemme, millaisia arvoja fanit teoksista oppivat ja miten ne näkyvät suhteessa teoksen luojaan.

Itse Valtiaat — Suomen poliittisin las­te­noh­jel­ma

Sali 3, klo 16:00 - 16:45

Jonne "JoneZi" Virkanen

On perin oudoksuttavaa, että lapsia kiinnostaa poliittinen satiiri. Tässä ohjelmassa käsitellään Itse Valtiaat TV-sarjan laatua ja miten se muuttui ajan saatossa. Ota mukaasi kaksi pullaa ja tule kuuntelemaan, mikä on tämän sarjan perintö.

”Vampyyrit EI kimalla!!” — Viha-rak­kaus­luen­to Twi­ligh­tis­tä

Sali 3, klo 17:00 - 18:15

Fazikku

Twilight, Houkutus. Pelkkä nimi herättää todennäköisesti jokaisessa fight or flight -reaktion. Kautta aikain on kimaltelevia vampyyrejä ja paidattomia ihmissusia sisältävä lähinnä teineille suunnattu kirja- ja leffasarja jakanut mielipiteitä ja herättänyt seuraajissaan niin ihastusta kuin vihastusta. Ohjelmassa franchisea yrittää aukaista entinen Twilight-vihaaja, joka vuosia ensikosketuksen jälkeen päätti tutustua tarinaan tarkemmin ja selvittää, mikä siinä ihmisiä oikeastaan viehättää ja inhottaakaan. Yritämme kelailla tarinaa pintaa syvemmältä ja käydä läpi sekä hyviä että huonoja puolia; mitä hyvää Twilight on saanut aikaiseksi, mikä taas on problemaattista? Sarja on vääjäämättä jättänyt ikuisen merkkinsä vampyyrien historiaan niin hyvässä kuin pahassakin, mutta onko se loppujen lopuksi niin huono juttu?

Stupid fat hobbit — Li­ha­vuus­repre­sen­taa­tiot gen­re­fik­tios­sa

Sali 4, klo 11:30 - 12:45

Riikka Juntunen

Populaarikulttuurin yleisö koostuu kaikenkokoisista ja -muotoisista ihmisistä, mutta tämä moninaisuus ei juuri näy lukemiemme ja katsomiemme kulttuurituotteiden hahmovalikoimassa. Esityksessäni pohdin hahmoesimerkkien kautta, miksi lihavat hahmot ovat fiktiossamme harvinaisia ja miten olemassa olevat lihavuusrepresentaatiot epäonnistuvat edustamaan lihavaa yleisöään kattavasti. Missä lymyilevät lihavat fantasiasankarit, löytyykö lihavalle naiselle romantiikkaa edes scifiutopiassa? Mikä on Jabba the Huttin kulttuurinen merkitys? Luvassa analyysia, vertaistukea sekä luku- ja katseluvinkkejä.

Mieskuva Barbie-elokuvissa

Sali 4, klo 13:00 - 13:45

Minervainen

Barbie-elokuvat tunnetaan pinkistä värimaailmasta ja Barbien esittämistä ikonisista prinsessoista ja keijuista, mutta millaisia miehiä elokuvista löytyy ja millä tavoin mieshahmojen rooli on muuttunut 2000-luvun alusta tähän päivään? Ovatko kaikki Barbien prinssit veistetty samasta muovista? Luennolla pureudutaan muun muassa näihin kysymyksiin ja pohditaan, miten paljon vallitsevilla trendeillä on osansa Barbie-elokuvien mieshahmojen kehityksessä. Luento käsittelee Barbie Klassikot-elokuvasarjan mieshahmoja, jotka ovat enemmän tai vähemmän merkittävässä roolissa elokuvan kannalta.

Bagnoriin ja takaisin — Kahden nörtin tut­ki­mus­mat­ka The Lord of the Rings -musikaalin maailmaan

Sali 4, 14:00 - 14:45

Salla Juntunen & Riikka Juntunen

Helmikuussa 2006 ensi-iltansa saanut The Lord of the Rings -musikaali sai yleisöltä ja kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton. Esityskaudet Torontossa ja Lontoossa loppuivat lyhyeen ja musikaali muistetaan lähinnä kalliina floppina, jota ei Sormusten herran globaalista kestosuosiosta huolimatta ole sen koommin maailman lavoilla nähty. Kesällä 2023 musikaali sai kuitenkin yllättäen uuden elämän pienen brittiläisen Watermill Theatren lavalla, jossa se hurmasi yleisönsä, ja turvasi rahoituksensa menettäneen teatterin tulevaisuuden. Kaksi suomalaista musikaali- ja Tolkien-nörttiä lähti seikkailuun kohti Bagnorin kylää selvittämään, mistä tässä oikein oli kyse. Esityksessämme avaamme musikaalin syntyhistoriaa ja muodonmuutosta 65 näyttelijän surullisenkuuluisasta spektaakkelista palkintoja ja ylistäviä arvioita kahmineeksi semi-immersiiviseksi hobittien paikallisteatteriksi, sekä pohdimme syitä sen maineen ja vaihtelevan menestyksen taustalla. Miksi musikaali aikaan floppasi – vai floppasiko? Ja mikä sai sen onnen kääntymään?

Stunttinaiset — Välähdyksiä valkokankaalla

Sali 4, klo 15:00 - 15:45

Satu

Räjähdyksiä, lasin läpi lentämistä, portaita alas pyörimistä – mutta mitä muuta stunttinäyttelijän työhön kuuluu? Entä miten stunttinaisen työ eroaa stunttimiehen työstä? Ohjelmassa käydään läpi elokuvien stunttityötä, naisten kohtaamia haasteita miesvaltaisella alalla, ja pohditaan paljonko näyttelijä tekee stunteistaan itse verrattuna stunttinäyttelijään – ja onko sillä väliä.

Manalan moninaisuus — Helluva Boss ja Hazbin Hotel

Sali 4, klo 16:00 - 17:15

Pinja ”Piipari” Peltohaka

Hazbin Hotel ja Helluva Boss ovat nauttineet suurta suosiota 2020-luvulla. Mutta mikä kahdessa helvettiin sijoittuvassa sarjassa viehättää? Entä miten sarjat vertautuvat muihin aikuisille suunnattuihin animaatioihin? Tervetuloa kuulemaan syvälle pureutuvaa analyysiä sarjojen tuotannoista, teemoista ja hahmoista.

Hell is forever! Ohjelma käsittelee Hazbin Hotelia ja Helluva Bossia kokonaisuudessaan.

HUOM! Ohjelman ikäraja on 18 vuotta.

DC-Universumi kriisien pyörteissä

Sali 4, klo 17:30 - 18:15

Sini Hyyryläinen

Ovatko sinulle tuttuja Crisis on Infinite Earths tai Flashpoint. Tiedätkö miksi nämä tarinat kehitettiin ja mitkä niiden seuraukset DC:n sarjakuvauniversumille olivat. Tässä puheohjelmassa käymme läpi miten nämä ja muut “kriiseiksi” nimitetyt crossover tarinat ovat muovanneet DC Universumia vuosien saatossa. Jos sinua kiinnostaa DC:n sarjakuvissa esiintyvän maailman kehitys ja vaiheet, olet tervetullut kuuntelemaan. Sinulla ei tarvitse olla ennakko tietämystä “kriiseistä”.

The Penumbra Podcast -keskustelutuokio

Sali 5, klo 12:00 - 12:45

iskolisko

Tule keskustelemaan vapaamuotoisesti Penumbra Podcast -kuunnelmasta! Kuvauksen kirjoittamishetkellä sarja on viimeisen tuotantokautensa keskellä ja jännityslukemat korkealla. Jos olet kuunnellut vasta ensimmäisen kauden, taikka ahminut kaikki jaksot uudelleen ja uudelleen, niin kaikki mukaan! Pyrimme varoittamaan spoilereista tai välttämään niitä kun keskustelu sitä vaatii. Tavataan planeettojen välisen etsivän ja ritarien ja hirviöiden äärellä!

Roolipeli: Origin Story / Role-playing game: Origin Story

Sali 5, klo 13:30 - 17:15

Antrei

Tule kokeilemaan kevyttä ja yllätyksellistä pöytäroolipeliä supervoimista! Tavalliselta vaikuttavassa maailmassa porukka supersankarifiktion faneja kohtaa odottamattoman käänteen genren suurimmassa tapahtumassa. Peli on aloittelijaystävällinen ja voidaan pelata suomeksi tai englanniksi. Peliin mahtuu mukaan 6 pelaajaa ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan lähempänä tapahtumaa./ Come try a light and surprising tabletop role-playing game about super powers! In a seemingly mundane world, a group of superhero fans experience something unexpected at the genre’s biggest event. The game is beginner friendly, and can be played in Finnish or English. There is room for 6 players in total and registration instructions will be published closer to the event.