Su­per­sankaris­ar­jaku­via, äänisu­un­nit­telua ja YA-kirjoja – lisää ohjelmaa Popcultissa

Johannes Siipola
23.01.2019

Popcultin lopullinen ohjelmakartta julkaistaan jo ensi kuussa! Sitä ennen voimme kuitenkin julkaista muutaman ohjelmanumeron etukäteen. Tässä tulevat kolme ohjelmaa, joita pääsette seuraamaan toukokuussa!

Kuinka aloittaa supersankarisarjakuvien harrastaminen?

Frida Keränen

Ovatko viime vuosina valtaviksi hiteiksi nousseet supersankarielokuvat tai -videopelit saaneet sinut kiinnostumaan niiden lähdemateriaalista eli supersankarisarjakuvista? Vaikuttavatko yli 70 vuotta jatkuneet sarjat kuitenkin liian monimutkaisilta, etkä tiedä mistä aloittaa? Erittäin aloittelijaystävällinen ohjelma sisältää käytännön vinkkejä harrastukseen ja pohdintaa supersankarisarjakuvien luonteesta myös hieman kokeneemmille faneille.

Äänisuunnittelun erot ja yhtäläisyydet elokuvissa ja peleissä

Toivo Kallio

Luke Skywalker käynnistää valosapelin. Kapteeni Jean-Luc Picard siirtyy Enterpriselle. GMC DeLorean kiihdyttää 88 mailiin tunnissa. Super Mario hyppää. Link löytää salaisuuden. Solid Snake huomataan. Nämä ovat maailmankuuluja popkulttuuriteosten tapahtumia, ja niitä kaikkia yhdistää taiteenlaji: äänisuunnittelu.

Helsinkiläisen peliyritys Housemarquen äänisuunnittelija Toivo Kallio pureutuu luennollaan siihen, miten ääntä ja musiikkia käytetään tekemään elokuvista ja peleistä vaikuttavia ja nautittavia kokemuksia. Mikä tekee äänitehosteesta tunnistettavan ja ikimuistoisen? Miten ääni ohjaa elokuvakatsojan tai videopelaajan huomiota, ja miten äänimaailma osallistuu tarinankerrontaan? Millaisia yhteisiä piirteitä elokuva- ja peliäänisuunnittelun lajeilla on? Entä mitkä ovat niiden suurimmat erot? Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia esimerkkien avulla. Lisäksi Kallio avaa hieman myös omaa äänisuunnitteluprosessiaan.

New adult: Popkulttuurin parikymppiset

Minna Roininen

Young adult -genren suosio kasvaa kohisten meillä ja maailmalla, mutta mitä tapahtuu kirjojen, elokuvien ja tv-sarjojen päähenkilöille kahdenkympin tuolla puolen? Luennolla pohditaan, minkälaisia popkulttuurin kuluttajia 20-30 -vuotiaat ovat ja miten new adult -sisältö eroaa nuoremmasta sisaruksestaan YA:sta. Entä minkälainen on fiktion tyypillinen parikymppinen? Esimerkkeinä mm. Disneyn Zootropolis, Yuri on Ice, Legend of Korra ja niin uutta kuin vanhempaa kirjallisuutta. Aihetta kanssanne pohtimassa kirjailija ja opintopsykologi.

Löydät jo etukäteen julkaistetut ohjelmat ohjelma-sivulta. Etsimme yhä tapahtumaan ohjelmaa eli jos sait inspiraation pitää ohjelmaa Popcult Helsingissä, ohjelmahaku on vielä muutaman päivän auki. Lähetä ohjelmaehdotuksesi lomakkeen kautta tämän viikon sunnuntaihin mennessä.

PS. tapahtuman liput ovat myynnissä, voit hankkia omasi lippukaupasta!