Käyttäjän satur suosikit tapahtumassa Popcult Helsinki 2015

"Ei se noin menny kirjassa!" - mitäs sitten? (K-15)

Aika
12:00 - 13:15
Paikka
Alvar-auditorio
Ohjelmanpitäjä
Anna-Leena Harinen
Adaptaatiotutkimus tutkii jo olemassa olevista teksteistä johdettuja tekstejä, kuten esimerkiksi elokuvia ja tv-sarjoja, jotka perustuvat romaaneihin. George R. R. Martinin A Song of Ice and Fire -fantasiaromaanisarjaan perustuva HBO:n tv-sarja Game of Thrones on epäilemättä yksi tämän hetken puhutuimmista televisioadaptaatioista. Esitelmässä luodaan ensin katsaus adaptaatiotutkimukseen ja erityisesti siihen, kuinka keskustelu adaptaatioiden uskollisuudesta lähdetekstejä kohtaan on muuttunut (tai junnannut paikallaan) adaptaatiotutkimuksen historian aikana. Tämän jälkeen pureudutaan A Song of Ice and Firen ja Game of Thronesin suhteeseen romaanisarjan ja sen televisioadaptaation välisten erojen tarkastelun kautta. Yleisö voi myös valmistautua esittämään omia näkemyksiään luennolla näytetyistä videopätkistä ja esimerkeistä! HUOM. Spoilerivaroitus: luennolla käsitellään melko surutta kaikkia siihen mennessä ilmestyneitä romaanisarjan osia ja tv-sarjan tuotantokausia

Kun­ni­avierasshow: Jarmo Koski

Aika
12:30 - 13:45
Paikka
Aalto-sali
Tule kuulemaan kun kunniavieras Jarmo Koski kertoo urastaan niin äänityskopissa kuin teattereiden lavoillakin! Luvassa on takuuvarmasti hauskoja, mielenkiintoisia ja mukaansatempaavia tarinoita!

Another Castle - Musiikkia toisista maailmoista

Aika
11:30 - 12:15
Paikka
Aalto-sali
Ohjelmanpitäjä
Another Castle
Helsingin nörtein naiskuoro fanittaa laulamalla. Inspiroidumme mm. scifistä, fantasiasta, animaatioista, sarjakuvista, peleistä, kirjallisuudesta, elokuvista ja tv-sarjoista. Ohjelmistossa on sulosäveliä esimerkiksi Game of Thronesista, Star Trekistä, Doctor Whosta, Sormusten herrasta sekä monista muista nörttimäisistä lähteistä.

Kädenjälki elokuvissa

Aika
15:00 - 16:15
Paikka
Henrik
Ohjelmanpitäjä
Dinotski Helminen
Millaisia olivat digiaikaa edeltäneet 80-90 -luvun scifi- ja fantasiaelokuvat, jolloin kaikki piti tehdä käsin? Miten kädenjälki näkyi ennen hallitsevia tietokone-efektejä elokuvissa? Mihin asioihin panostettiin, ja miten 2000-luvun elokuvat eroavat 80-90-luvun elokuvista? Tervetuloa nostalgisoimaan ja saamaan kysymyksiinne vastauksia sekä jakamaan myös omia mielipiteitänne.

Jarmo Koski Q&A

Aika
11:00 - 12:15
Paikka
Aalto-sali
Mitä olet aina halunnut kysyä Jarmo Koskelta? Ohjelman aikana kunniavieras vastaa kävijöitä askarruttaviin kysymyksiin ääninäyttelystä, teatterityöskentelystä, näyttelyuran luomisesta Suomessa sekä monista muista teemoista! Tule kuulemaan ja nauttimaan!

Hall Cosplay ja pukude­signkil­pailu

Aika
15:30 - 17:15
Paikka
Aalto-sali
Hall Cosplayssa juuri sinä voit olla kisaaja! Lauantaiaamuna tapahtumastamme löydetyt taitavat cossaajat saavat poseeraavat lavalla ja saavat tuomariarvioinnin. Design-kilpailussa haetaan innovaatisia harrastajia ja faneja. Kyseessä voi olla oma hahmo tai johonkin sarjaan pohjaamasi fanipuku, tai esimerkiksi kirjahahmo josta ei ole julkaistu visuaalista versiota. Kisassa arvoidaan erityisesti mielikuvitusta, design-silmää ja käsityötaitoja! Väliajalla esiintyy tanssiryhmä Hitode Army.

A place both wonderful and strange

Aika
17:30 - 18:15
Paikka
Henrik
Ohjelmanpitäjä
Siri Kerola
Twin Peaksin kuolleista heräämisen valossa lienee hyvä hetki tutkia, mikä sarjalle tuo oman uniikin tunnelmansa. Luennolla perehdytään Twin Peaksin estetiikkaan visuaalisesta ilmeestä tärkeimpiin teemoihin, sekä siihen miten se on vaikuttanut moderneihin tv-sarjoihin ja elokuviin. Lisäksi mietitään, kuinka tulevat jaksot voisivat päivittää sarjaa ajankohtaisemmaksi.

Ysäri-tv:n lyhyt oppimäärä

Aika
15:30 - 16:15
Paikka
Henrik
Ohjelmanpitäjä
Päivi Niinikangas ja Anniina Salminen
Teininoita Sabrinan ja Ally McBealin parissa kasvaneet ysäri-ikinuoret katsastavat nostalgiahuuruisella luennolla 90-luvun muistettavimpia televisiosarjoja top-10 listan muodossa. Kultaako aika muistot vai koskettaako enkeli edelleen?

Otakun ek­sis­ten­ti­aa­li­nen kriisi 2.0

Aika
12:30 - 13:15
Paikka
Henrik
Ohjelmanpitäjä
Jenna Pulkkinen
Kyllä se on kriisin paikka, kun itsensä vuosia otakuksi lukenut pallero ei löydäkään enää Desuconin ohjelmakartasta mitään mielenkiintoista, suurinta intohimoa kylvävätkin karmeat livestreamaukset Doctor Whosta ja Sherlockista, Captain America on vallannut tumblr-dashin, eikä sitä animeakaan ole kyllä tullut katsottua ikuisuuteen. Mitä nyt, kun en olekaan enää animu? Ohjelmassa käsitellään humoristisesti länsimaisten ja japanilaisten sarjojen ja fanittajien eroja, vastakkainasetteluja sekä vähän vakavammalla naamalla viime aikoina esiin noussutta ongelmaa: onko länsimaisen populaarikulttuurin harrastajalla sijaa Suomen con-skenessä? Mukana myös uutta materiaalia!

"Kaikki ihastukseni ovat fiktiivisiä": Henkilöhah­mo­jen ve­tovoimas­ta

Aika
16:30 - 17:15
Paikka
Henrik
Ohjelmanpitäjä
Essi Varis
Oli kyseessä sitten klassikkoromaani, sarjakuvasaaga tai kulttisarja, eri tarinoiden vetonauloiksi ja käyntikorteiksi nousevat yleensä niiden henkilöhahmot. Mikä saa fanin kiintymään henkilöön, jonka veri on mustetta ja iho paperia? Mikä hahmojen rooli on yhtäältä fanikulttuurissa ja toisaalta fiktion kauppaamisessa?

Viiksiä ja traumoja - Don Bluthin elokuvat

Aika
17:30 - 18:45
Paikka
Studio
Ohjelmanpitäjä
Cilla ja Nita Lohi
Länsimaiset animaatioelokuvat ovat muutakin kuin Disneytä. Yhtiön riveistä erkani kunnianhimoinen visionääri Don Bluth, jonka luomukset kiehtoivat ja pelottivat pienokaisia ympäri maailmaa. Ohjelmassa käydään läpi Bluthin elokuvatuotanto ja sen tyypillisiä piirteitä sekä pohditaan, mitä hän on antanut länsimaisen animaation perinteelle.

Naiskuva Disneyn klas­sikois­sa

Aika
18:00 - 19:15
Paikka
Alvar-auditorio
Ohjelmanpitäjä
Maaret Stepanoff
Roolimalleja, prinsessoja, neitoja pulassa... Disneyn animaatioklassikoiden esittämä kuva naishahmoista on saanut osakseen runsaasti kritiikkiä jo pitkään. Toisaalta monet studion elokuvissa seikkailevista neitokaisista ovat jääneet ihmisten mieliin myös positiivisessa valossa. Luennolla pohditaan, miten klassikoiden esittämä naiskuva on aikojen saatossa muuttunut ja etsitään menneiden ja uudempien trendien ongelmia ja vahvuuksia.

Muumit vielä kerran

Aika
13:30 - 14:45
Paikka
Alvar-auditorio
Ohjelmanpitäjä
Eija Niskanen
Muumin seikkailut nousevan auringon maassa. Japanilaisesta Muumi-kulttuurista väitöskirjaa tekevä tutkija tulee valaisemaan aihettaan.