Popcult Dayn luentoja: Steven Universe, Avatar sekä talvet ja alku­peräiskansat fiktiossa!

Popcult Helsinki
26.02.2018
Popcult Helsingin luentotunnelmia 2016
Valokuva
Santtu Pajukanta

Popcult Dayhin on tullut paljon upeita ohjelmahakemuksia, ja sen myötä on tullut aika julkistaa lisää tarjontaa ennakkoon! Tässä blogitekstissä kerromme neljästä uudesta luennosta:

Sinä ja fuusiosi - Sukupuoli ja seksuaalisuus Steven Universessa

Mette Pesonen

Steven Universe -animaatiosarjan juonen voisi raflaavasti summata sanoin "tunteellinen pikkupoika seikkailee lesbojen avaruuskivien kanssa". Tuon kuvauksen takaa löytyy kuitenkin myös monitahoisia tapoja esittää parisuhteiden ja sukupuolten kirjoa. Tule kuulemaan, miten sarja käsittelee näitä aiheita! Luennoitsijalla on usemman vuoden kokemus Seta ry:n toiminnasta, ja aiemmin hän on käsitellyt sukupuoli- ja seksuaalirepresentaatioita mm. Traconissa 2016 ja Yukiconissa 2017 Undertale-luennoillaan.

Avatar - enemmän kuin lastenohjelma?

Viisihenkisen keskustelupaneelin muodostavat Iitu "Iitunes" Ahonen, Milla "Pixeffect" Köykkä, Elina "Sipsinekku" Kaipainen, Elina Piippanen sekä Kirsi Piippanen.

Paneelissa sukellamme Nickelodeonin Avatar: The Last Airbender -animaatiosarjan syövereihin. Bendaamme sarjan kepeältä vaikuttavan juonikuoren alle ja analysoimme sitä hieman syvemmin - onko sarja sittenkään ihan niin kevytotteinen lastenohjelma, kuin yleisesti kuvitellaan? Entä soveltuvatko sota, mielenterveys ja politiikka teemoina lapsille suunnattuun sarjaan? Ja kuinka niitä on sarjassa käsitelty? Huom! Paneeli sisältää sarjaan tutustumattomille juonipaljastuksia!

Brrrr - talven vääränlaiset kirot fiktiossa

Cilla Lohi

Vaikka vuodenaikoja on ollut aikojen alusta, talvi yllättää joka vuosi. Fiktiossa vuodenajoista kylmin ei ole aina edustettuna kovin realistisesti, vaan fantasian nimissä juostaan jatkuvasti paljasjaloin hangessa, sukelletaan jäisiin vesiin tai pelastetaan hukkuvia väärällä tavalla. Ohjelmassa käydään läpi muutaman tunnetun teoksen kyseenalaisia talvikohtauksia ja pohditaan, miten ne tulisi oikeasti toteuttaa. Ohjelma ei sisällä turhaa vakavuutta, mutta spoilaa muun muassa Harry Potterin viimeistä osaa sekä pelejä Walking Dead: Season Two ja Until Dawn. Luennon virallinen hashtag: #talvituttaa.

The Red Road: Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen representaatiot televisiossa

Riikka Haapanen

Jos televisioviihdettä on uskominen, intiaaneja ei enää ole. Muiden etnisten ryhmien näkyvyys televisiosarjoissa on parantunut, mutta alkuperäiskansojen representaatiot ovat edelleen vähäisiä - ja usein stereotyyppisiä. Luento-ohjelmassa käydään läpi modernien televisiosarjojen intiaanihahmoja ja mitä ne edustavat. Käsittelyssä ovat muun muassa Jason Momoan tähdittämät sarjat The Red Road ja Frontier. Tervetuloa kuulemaan, miksi representaatioilla on väliä, ja miksi aihe on ajankohtainen myös Suomessa.

Varmista pääsysi näihin ohjelmiin ja toukokuun kivoimpaan fanitapahtumaan ostamalla liput nyt! Jos innostut ohjelmakuvauksista, ehdit vielä ehdottaa Popcult Dayhin mukaan omaa luentoa, työpajaa, miittiä tai esitystä. Ohjelmahaku sulkeutuu keskiviikkona 28.2. kello 23:59 ja kaikille hakijoille vastataan viimeistään 2.3.

Aiemmin julkaistut ohjelmat löydät edellisestä blogimerkinnästä. Mukana on mm. luentoja Game of Thronesista, pelitapahtumista sekä Disneyn ja Dreamworksin elokuvista.

Laajempi ohjelmakartta julkaistaan Popcultin nettisivuilla viimeistään 22.3. Nähdään pian, coniin on enää alle kolme kuukautta!