Misha Collinsin kan­sain­vä­lisen GISH-kisan voittajat kertovat Popcultissa palk­in­tomatkas­taan Uuteen-Seelantiin!

Popcult Helsinki
07.05.2019

Popcult Helsingissä kuullaan syväluotaava katsaus Gishiin, kansainväliseen hulluttelu- ja hyväntekeväisyyskilpailuun, jota vetää Supernatural-sarjasta tuttu näyttelijä Misha Collins. Vuoden 2018 voittajajoukkueen suomalaiset jäsenet Satu Walden ja Tiia Öhman jakavat Popcultissa parhaat vinkkinsä kisassa menestymiseen.

Yhtenä Gish-kisan 200 tehtävästä oli toteuttaa kirjaimellinen versio supersankarista.

Alunperin Supernaturalin ja Misha Collinsin fanien keskuudessa suosioon noussut Gish (aiemmin GISHWHES, the Greatest International Scavenger Hunt the World Has Ever Seen) on nykyään hauska harrastus niillekin, jotka eivät sarjasta ole kuulleetkaan. Joka vuoden elokuussa kisassa skabaavat tuhannet 15 hengen joukkuueet ympäri maailman.

Mutta mistä ihmeestä Gishissä on kyse ja kuinka se vei voittajat unelmamatkalle Uuteen-Seelantiin?

Gishiä voisi lyhyesti kuvailla valokuva- ja videokilpailuksi, joka toistuu vuosittain loppukesästä ja johon saa ottaa osaa kuka tahansa. Gish on kuitenkin paljon muutakin: intensiivisen viikon aikana kymmenet tuhannet ihmiset tekevät hyväntekeväisyyttä, haastavat itsensä ylittämään totuttuja rajoja, luovat taidetta, toteuttavat kaikenlaisia hullunkurisia (ja joskus nolojakin) tempauksia julkisilla paikoilla ja ratkovat omalaatuisia pulmia netissä porukalla.

Kun Gish-viikko alkaa, kilpailun sivuilla julkaistaan "item list" eli tehtävälista – viime vuosina lista on ollut noin 200 tehtävän mittainen. Kun lista on julki, tehtäviä pääsee suorittamaan välittömästi. Suoritetuista tehtävistä kisan nettisivulle ladataan todisteeksi kuvia tai videota. Näitä "todisteita" joukkueet saavat ladata palveluun aina kisaviikon loppuun asti, jolloin koko saitti suljetaan ennakkoon annettuna kellonaikana/päivänä ja tuomaristo pääsee arvioimaan visuaalista materiaalia.

Stormtrooper vetämässä joogatuntia oli 60 pisteen arvoinen tehtävä.

Tiia ja Satu, bloggarit Fangirl Questin takana, ovat kisailleet Gishissä sen alkutaipaleilta asti. Satu osallistui ensimmäisen kerran vuonna 2012, Tiia 2013. Joinakin vuosina mukana on kilpaillut 1-2 muutakin stadilaista gishaajaa, mutta viime vuonna Satu ja Tiia touhusivat tempauksen parissa pääkaupunkiseudulla kaksistaan. Kansainväliseen joukkueeseen pidettiin yhteyttä mm. Messengerin kautta ja projektityökaluja käytettiin tauotta koko viikon ajan.

Tiia ja Satu kertovat jo muutamaan otteeseen päässeensä tuhansien joukkueiden seasta runner-up -kategoriaan eli noin 15 parhaan joukkueen listalle. Viime syksynä voitto kuitenkin viimein osui oman joukkueen kohdalle! Niinpä kaksikko matkasi Uuteen-Seelantiin koko joukkueen kanssa ja voihan pojat, kuinka hauskaa se olikaan!

Gishin voittopalkintoa ei kuitenkaan napata tuurilla eikä löysin rantein tekemällä. Suurin osa tiimin jäsenistä varasi kisaviikon vapaaksi töistä ja muista velvotteista... eikä levolle jäänyt juurikaan aikaa.

138 pisteen arvoisessa tehtävässä tuli järjestää vedenalaisen gallerian avajaiset kalaystävällisine alkupaloineen, cocktail-mekkoineen ja tietysti taiteineen.

Popcultin ohjelmassa voittajat käyvät läpi mm. perustiedot Gishistä ja sen säännöistä, tarinat hauskimpien ja uskomattomimpien suoritusten takana, parhaat työkalut ison joukkueen hallintaan sekä tietysti mielettömät muistot Uuden-Seelannin matkalta kuvien kera.

Kuka tietää? Ehkäpä joku Popcultin kävijöistä innostuu osallistumaan, onnistuu löytämään unelmiensa tiimin ja voittamaan jonkin tulevien vuosien matkoista!

"Misha Collinsin kan­sain­vä­li­nen GISH-skaba – ja kuinka voitimme sen" nähdään lauantaina klo 15:30-16:45 Fennia I -salissa.

Lue lisää Gish-kilpailusta ja tutustu Tiian ja Satun joukkueen kuviin ja videoihin täällä!