Lisää lu­en­to­tar­jon­taa: Buffya ja pohdintaa hit­tikir­jal­lisu­ud­es­ta!

Popcult Helsinki
08.03.2017

Popcult Helsingin ohjelmakartta julkaistaan ihan lähiviikkoina! Sitä odotellessa ohjelmatiimi tuo vielä valokeilaan valikoiman kevään mahtavia luentoja. Kävijämme pääsevät toukokuussa Marina Congress Centerin valoisiin ja tilaviin saleihin kuuntelemaan mm. näitä fiktioon pureutuvia ohjelmia:

Harry Potter ja adaptaatiomagia – kirjoista elokuviksi

Laura "Nukkis" Paananen

Neljä ohjaajaa, seitsemän kirjaa, kahdeksan elokuvaa. Harry Potter – elokuvat ihastuttivat ja vihastuttivat, mutta harva sanoo elokuvien olleen parempia. Mikä Potter – elokuvien adaptoinnissa eli soveltamisessa valkokankaalle tehtiin jästimäisen törpösti, mikä maagisesti? Mitkä kohdat toteutettiin elokuviin jopa paremmin kuin kirjoihin? Käydään teoreettisesti mutta huumorielementtejen kera läpi elokuvan rakentamista ja Harry Potter – elokuvien ja kirjojen suhdetta. Tervetuloa oppimaan adaptaatiomagiasta huviksi ja hyödyksi!

Ranskalaisten scifisarjakuvien vaikutus valkokankaalla

Mikko "Lmmz" Lammi

Ranskalais-belgialaisissa sarjakuvissa on nähty melkoinen määrä mielikuvituksellisia scifimaailmoja, joista vaikutuksia on sittemmin ammennettu niin idässä kuin lännessäkin. Esityksessä pohditaan, mistä mannermaisen sarjakuvan visuaalinen ilme ja viehätys muodostuu, miten se on kulkeutunut Hollywood-tuotantoihin ja tehdään arvauksia siitä, onko tuleva Luc Bessonin elokuvaversio Valerianista & Laurelinesta uhka vai mahdollisuus.

Buffy, vampyyrintappajan mytologia ja naishahmot

Piia Pohjalainen

“In every generation there is a Chosen One. She alone will stand against the vampires, the demons, and the forces of darkness. She is the Slayer.”

Buffy oli monella tapaa edelläkävijä. Mytologialtaan monimutkaisen sarjan keskiössä on nuori nainen, joka taistelee enemmän tai vähemmän vapaaehtoisesti pahuutta vastaan. Buffyssa naiset ovat sekä uhreja että taistelijoita, vahvoja mutta myös heikkoja. Voimakkaita joskus omasta tahdostaan, joskus siksi, että on pakko. Ohjelmassa tarkastellaan Buffy Vampyyrintappajan mytologiaa erityisesti naisten kannalta ja pohditaan sarjan kykyä kestää aikaa. Luennon pitäjä on pitkän linjan Buffy-fani, joka puhkeaa usein spontaaniin monologiin sarjan aiheista.

Fanficmaisia lukukokemuksia

Maija "Maipon" Lehtola

Aina välillä tulee vastaan kirjoja joiden lukeminen tuntuu samalta kuin fanficin lukeminen – hyvässä tai pahassa. Yhä useammalla YA- tai romanssikirjailijalla onkin nykyään tausta fandomin parissa, mutta fanficmaisia kirjoja löytyy myös vuosikymmenien takaa. Luennolla pohditaan, millaiset seikat tekevät tarinasta fanficin kaltaisen, ja ovatko hyvän fanficin kriteerit erilaiset kuin hyvän kirjan. Luvassa on rutkasti subjektiivisia mietteitä lukukokemuksista sekä tietysti suosituksia (tai varoituksia) aiheeseen sopivista romaaneista.

Nappaa lippu tapahtumaan nettikaupasta ja tutustu kaikkeen julkaistuun ohjelmaan ohjelmasivuillamme. Tapahtumatiimimme odottaa jo innolla keväistä conia, toivottavasti odotatte tekin!