Cos­play­tuo­mar­it esit­täy­tyvät – vielä ehdit osallistua kil­pailui­hin!

Essi Hautala
23.03.2015

Popcultin cosplaykisoja jännäävä cosplayvastaava täällä taas! Meille on tullut jo mukavasti ilmoittautumisia ja pärisen jo ehkä itse vähän jo innosta kaikkien kisaajien puolesta. Paikkoja on kuitenkin vielä jäljellä, joten pistäkääpä ilmoittautumisia tulemaan! Viime viikolla Aaltosalissa pyörähdettyäni voin lupailla etteivät puitteet ainakaan ole huonot! ;>

Popcultin kisoissa pääsee paitsi esiintymään ja suunnittelemaan, myös saamaan asiallista tuomarointia ja varmasti oivaa palautetta osaamisestaan. Tätä on luvassa ihan huimat määrät rautaisen tuomaririvistön avustuksella!

Parikilpailun tuomaristo

Maiju ”majo” Härkönen

Valokuva
Emilia Lahtinen

Heimoi! Olen Maiju / majo, iänikuinen proppi-intoilija ja hiomisen puolestapuhuja. Pukuja olen väsännyt vuodesta 2003, ja intohimonani ovat erityisesti - sekä pukujen että tosielämän saralla - pelit, erityisesti länsimaalaiset sellaiset. Rakastan hillittömästi kisaamista, ja Suomen ulkopuolella olen käynyt sitä harjoittamassa EuroCosplay-finaalissa 2010 ja World Cosplay Summitissa 2012. Cosplayhommien ulkopuolella pakerran videopelien parissa konseptitaiteilijana ja olen myös satunnaisesti kuviksen- ja käsityönopettaja. Arvostan niin puvuissa kuin esityksissäkin selkeyttä, loppuun viimeisteltyjä yksityiskohtia ja johdonmukaisuutta.

Elina ”Rimppu” Rimpiläinen

Valokuva
Maiju Härkönen

Takana lähes 11 cosplay-harrastusvuotta ja edustuspaikat World Cosplay Summitissa 2012 ja EuroCosplayssa 2014. Vietän toisinaan viikonloppuni YouTubessa ja analysoin kriittisesti cosplay-esityksiä ympäri maailmaa.

Meri ”Umiyo” Laitinen

Valokuva
Thomas Niewiarowski

Aloitin cosplayn vuonna 2008, mutta ensimmäisen cossini kyhäsin 2009, kun sain ompelukoneen käyttööni. Olen kisannut jonkin verran, suurimmat saavutukseni ovat kuitenkin 2013 ECC karsintojen toinen sija ja samana vuonna edustuspaikka NCC:ssä. Muutamia kertoja on myös tullut istuttua tuomaripöydän takana.

Designkilpailun tuomaristo

Ina ”YumiKoyuki” Dolk

Valokuva
Emilia Lahtinen

Heippa, YumiKoyuki tässä! Olen ns. pitkän linjan cosplayharrastaja ja maisteritasolla opiskeleva esittävien taiteiden (teatteri, elokuva, tanssi, jne.) pukusuunnittelija. Omasta rakkaudestani pukusuunnitteluun, odotankin mielenkiinnolla kisaajien omiin designeihin ja niiden kerronnalliseen ilmaisuun tutustumista! Nähdään Popcultissa

Siiri ”Shewon” Laiti

Valokuva
Thomas Niewiarowski

Hei! ☆

Minut tunnetaan nimimerkillä Shewon, 21 vuotias cosplay-harrastaja jolla on jo kohta 9 vuotta harrastevuosia takana. Olen aktiivinen cosplayharrastaja niin pukujen teossa kuten tapahtumatekijänä. Olen edustanut Suomea Nordic Cosplay Championship - finaalissa vuonna 2014, samaisena vuonna myös valmistuin vaatetusalan artesaaniksi Lahden koulutuskeskus Salpauksesta.

Odotan innolla Desing-kilpailun osallistujien luomusten näkemistä. Arvostan cosplayssa omankäden luovuutta ja sitä pientä hulluutta, jota jokaiselta cossaajalta löytyy. Mikään idea ei voi olla huono, jos sen toteuttaa taidokkaasti! Nähdään Helsingissä!

Miina ”Yoki” Melanen

Valokuva
Senni Kallio

Olen 23-vuotias biologian opiskelija, joka vapaa-ajallaan kertoilee tarinoita ja suunnittelee vieraita maailmoja sekä niiden asukkaita. Cosplayta olen harrastanut vuodesta 2006 yhdessä siskoni kanssa. Viimeiset kolme vuotta olen omistanut lähes kokonaan Varjella-maailmani hahmodesignien toteuttamiselle. Arvostan autenttisesti toteutettuja, yleisilmeeltään siistejä ja viimeisteltyjä pukuja. Odotan innolla pääseväni näkemään kisaajien mielikuvituksen tuotoksia sekä kuulemaan heidän kertomuksiaan luomustensa taustalla.

Yksilöesityskilpailun tuomaristo

Maija ”hiron” Melanen

Valokuva
Emilia Lahtinen

Olen cosplayta pian yhdeksän vuotta harrastanut vaatetusartenomi. Toinen pitkän linjan harrastus minulla on teatteri ja kokemusta näyttelemisestä pienistä produktioista kaupungin kesäteatteatteriin on kertynyt kolmentoista vuoden ajalta. Edustin Suomea EuroCosplay finaaleissa 2013 ja sittemmin olen toiminut tuomarina sekä puku- että esityspainotteisissa kilpailuissa. Koen, että kilpailuluokista sooloesitykset ovat kehittyneet vuosien varrella eniten. Odotan innolla, että osallistujat pääsevät yllättämään meidät persoonallisilla ja kekseliäillä esityksillään!

Krista ”Anae” Kokki

Valokuva
Tapio Matikainen

Olen Krista (Anae), naisenalku jolla on kaksi intohimoa: cosplay ja taitoluistelu. Ensimmäinen kosketukseni cosplayihin on vuodelta 2006, vaikkakin aktiivisesti vasta vuodesta 2010. Vuosien varrella on tullut esiinnyttyä ja kisattua sekä cosplay-lavoilla että niiden ulkopuolella, molemmissa sekä taitoluistimilla ilman. Koreografinkin paperit on tullut hankittua. Suurimpana cosplay-saavutuksenani lieneekin Yukiconissa vuonna 2014 videoitu Shingeki no Kyojin luisteluesitys, jolla on 50 000+ näyttökertaa Youtubessa. Cosplayssa arvostankin eniten kykyä tuoda hahmo/sarja eloon - tavalla tai toisella - ja mikä sen parempi tapa kuin esiintyminen!

Miro ”miwozord” Jukka

Miro "miwozord" Jukka, se "Cosvisiontyyppi" eli Cosvisionin cosplaykisavastaava. Aloitin esiintymisen n. 2-vuotiaana uutisten tunnusmusiikin tahdissa, enkä ole vieläkään lopettanut. Kokemusta esiintymiseen on käyty hakemassa teatterin, tanssin ja edustushommien kautta sekä myös cosplayn parista. Cosplayn parissa on tultu pyörittyä kohta yhdeksän vuotta. Tykkään erityisesti koreografioista oli ne sitten tanssi- tai taistelukoreografioita!

Photoshootkilpailun tuomaristo

Emilia ”AG” Lahtinen

Valokuva
Maiju Härkönen

Hei! Olen Emilia, mutta lempinimi AG lienee paremmin tunnettu.

Vuonna 2011 aloitin CFT:n studiolla ja olen sen jälkeen siirtynyt studiosta enemmän photoshooteihin sekä coneissa, että conien ulkopuolella. Viime aikoina olen myös valokuvannut Suomessa vierailleita cosplayn kunniavieraita ja tuomaroinut Yukiconissa järjestettyä Photoshoot-kilpailua.

Valokuvaamisessa minulle oleellista on tekninen osaaminen ja siitä syntyvät oivallukset sekä tarinankerronta. Kuvankäsittelyn suomat mahdollisuudet ovat myös lähellä sydäntäni ja arvostan valokuvia, joissa kuvankäsittelyllä on osattu tukea valokuvan kokonaisuutta. Itse olen valokuvaajana pikkutarkka nillittäjä, jolle mallin ohjeistaminen on tärkeä osa valokuvausta ja joka voi jälkikäsittelyssä käyttää tunnin pelkästään roskien poistossa. Siviilissä olen digitaalisen viestinnän opiskelija ja cosplayta olen harrastanut vuodesta 2005.

Aada ”Aleatha” Harju

Valokuva
Petra Lindström

Moikka! Olen Aada ''Aleatha'' Harju. Kamera kädessä olen kulkenut aina, mutta tarkemmin tutustuin tähän tätä kolmisen vuotta sitten, jolloin liekki tähän löytyi kunnolla cosplayn kautta. Rakastan uusien asioiden kokeilua ja kuvauksissa tämä on tultu nähtyä mm. oikean tulen kanssa leikkimisen muodossa. Tällä hetkellä suoritan valokuvaajan-tutkintoa Helsinki Design Schoolissa, lukion viimeisen vuoden ohella. Viimeisimpänä suurena projektinani lähdin neljän ihanan neidon kanssa seikkailemaan Eurooppaan 37 päivän ajaksi, Cosplay Tour Europen ohjaajana. ☆

Arttu ”hanskinuskij” Nieminen

Valokuva
Aada Harju

Moip, olen netti-identiteetiltäni Hitsu / hanskinuskij, ja kaappeihini on kerääntynyt cosplaypukuja viiden harrastusvuoden ajalta. Onneksi puvut eivät ole jääneet vain keräämään pölyä, vaan niitä on käytetty ja kuvattukin melkoisen ahkerasti. Photoshoottaaminen onkin omasta mielestäni yksi harrastuksen hauskimmista ja mielenkiintoisimmista puolista. Itselläni kokemusta on enemmän kameran etupuolelta, missä yritän myös jatkuvasti kehittyä paremmaksi. Cosplaykuvien vuoksi on tullut rämmittyä umpihangessa ja hikoiltua kesähelteellä nahkavaatteissa, leikittyä tulella ja jauhoilla sekä kerättyä kummia katseita kuvauspaikalle osuneilta herttaisilta mummeleilta.